Store mengder miljøgifter og mikroplast funnet i Indre Oslofjorden

Store mengder miljøgifter og mikroplast funnet i Indre Oslofjorden

På oppdrag fra Miljødirektoratet har Norsk institutt for vannforskning (NIVA) organisert og analysert prøver for mikroplast i norske akvatiske miljøer og luft gjennom det nasjonale overvåkningsprogrammet «Mikroplast i kystområder, elver og innsjøer (MIKRONOR)». NIVA har skrevet en ny rapport om miljøtilstanden til Oslofjorden. Rapportens tittel er "Monitoring of microplastics in the Norwegian environment (MIKRONOR)" og kan leses Miljødirektoratet sin hjemmeside (Rapport nr. M-2624. 2023).

Utklipp av sammendrag rapport: Bildekkpartikler ble funnet i alle analyserte prøvetyper, med høyest konsentrasjoner målt i blåskjell og marint sediment i indre Oslofjord utenfor Akershuskaia. Like høye konsentrasjoner av bildekkpartikler ble også påvist i ferskvannssedimenter nær Hamar (Mjøsa).

COWI har i 2022, på oppdrag fra Miljødirektoratet, utført kartlegging av helse- og miljøfarlige stoffer på marinaer ved Oslofjorden. Funnene her viser at det slippes ut betydelige mengder miljøgifter og mikroplast fra fritidsbåter til Oslofjorden.

Rapporten kan leses på Miljødirektoratet sin hjemmeside. (Rapport nr. M-2290).

Analysene viser at det ikke står så bra til med Oslofjorden økologiske tilstand og tiltak må gjøres for å rette opp «skjevhetene».

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.

Kontakt oss